Om seglarskolan

Seglarskolans passion är att skapa sammanhang där barn, ungdomar och gärna vuxna bygger relationer, lär av varandra och skapar minnen tillsammans. Det var därför Håkan Mildh startade seglarskolan ute på Gåsö, strax utanför Stockholm. Tanken var att låta barn i skolåldern få en härlig sommarvecka med bad och segling, lite beach-party och en övernattning på en ”hemlig” grann-ö. Men också förstås lära sig lite båtvett men framför allt att skapa förutsättningar för härliga och riktigt fina sommarkompisar.

 

Starten skedde i början av 2000-talet. Vilken succé det blev och fortfarande är. Håkan hade tänkt att testa en vecka för att se hur det skulle gå. Han hade sett 8-10 barn i rätt ålder på ön och tänkte att han skulle klara av det själv. Bara några dagar efter att lapparna sattes upp på anslagstavlorna och bryggorna ramlade anmälningarna in. Oj, det fanns tydligen väldigt många fler barn och många familjer som tyckte detta var en toppengrej. Det blev så att 27 barn anmälde sig på stubben. Håkan kunde ju inte säga nej till någon av dem.

 

”Jag fick direkt låna in flera jollar och lura ut vänner som fick hyra hus på ön och tvingades hjälpa till som instruktörer. På den vägen är det.”, berättar Håkan. De barn som deltog i de första åren har efterhand vuxit upp och blivit hjälpledare. Det sociala sommarläger på Gåsö med segling som ursäkt för att egentligen bygga broar och relationer mellan alla barn och mellan många familjer på öarna runt Gåsö har arrangerats i snart 20 år. Runt 800 barn har deltagit på lägret sedan starten. Vi hoppas kunna fortsätta arrangera lägret i samma anda i många år till.